12.2.12

Disparen sobre el pianista



David Goodis




David Loeb Goodis va nèixer a Philadelfia, Pensilvania, el 2 de març de 1917 i va morir el 7 de gener de 1967.

De familia jueva, va estudiar a la seva ciutat natal fins els estudis universitaris en que es va traslladar, durant un any, a la Universitat d’Indiana i els fa finalitzar a la Universitat de Temple. A l’any 1938 va obtenir el títol de periodista.

Mentre treballa a una agencia de publicitat, comença a escriure la seva primera novel•la, Retreat from Oblivion, que va ser publicada al 1939. Després d’això es trasllada a Nova York on, sota multitud de pseudònims, comença a treballar per revistes pulp (revistes de relats i històries de poca qualitat literària), arribant a produir 10.000 paraules diàries durant cinc anys i mig.

Als anys 40 es dedica a escriure guions per series d’aventures a la ràdio, com House of Mystery o Superman. Totes les seves primeres novel•les van ser refusades per les editorials. Es va traslladar a Hollywood, al 1942, i va participar, com a guionista a la pelicula Destination Unknown. Al 1946 es publicada per capítols la seva novel•la The saturday evening post i poc mesos després es va adaptar al cinema, pel director Delmer Daves, amb Humphrey Bogart i Lauren Gacall com a protagonistes. Actualment es considerada un dels clàsics del cinema negre.

Al 1950 torna a Philadelfia, a casa dels seus pares i el seu germà esquizofrènic. Per les nits volta pels baixos fons de club en club i bars sòrdids, ambient que va plasmar a les seves novel•les. Cassidy’s Girl, 1951, va vendre mes d’un milió de còpies. Al 1960, François Truffaut, va portar al cinema Disparen sobre el pianista, això va fer que es revifés l’interes per les seves novel•les.

Goodis va morir al Centre Mèdic Albert Einstein, molt a prop de casa seva. Tenia 49 anys i al seu certificat de defunció figura infart com la causa. Dies abans Goodis havia rebut una pallissa per resistir-se a un robatori, alguns atribueixen la mort als cops rebuts. Altre hipòtesi diu que es va desmaiar mentre treia neu amb una pala




Disparen sobre el pianista





‘Tothom te un passat, però pocs tantes ganes d’oblidar-ho com Eddi, abans un virtuós pianista casat amb una preciositat, mentre que avui li dona al piano per quatre duros a un antre de Philadelfia i te com única amiga a una veina prostituta amb un gran cor.

Però el dia que el seu germà apareix pel local perseguit per dos matons, el seu passat torna amb la força d’un huracà.

0 comentarios: