15.12.11

Maderos

Per aquest desembre no ha estat possible 'Sé lo que estás pensando', però tenim un bon substitut:

Ken Bruen





Ken Bruen neix a Galway, Irlanda, al 1951 i es va educar al Trinity College de Dublín, on es va doctorar en metafísica.

Va passar 25 anys com a professor d’anglès a Àfrica, Japó, sud-est asiàtic i Amèrica del Sud. Els seus Viatges han estat, moltes vegades, perillosos, incloent una temporada a una presó brasilera.

Desprès d’aquesta experiència va decidir fer-se escriptor. Es autor de mes de 30 novel·les entre les que destaquen les protagonitzades per Roberts i Brants, una violenta parella de policies de Londres.

Al 2001 va començar a publicar una nova sèrie de novel·les protagonitzades per Jack Taylor, expolicia i detectiu privat.

La primera novel·la d’aquesta nova sèrie es ‘Maderos’ (‘The Guard’), que va estar guardonada amb el premi Edgar Award dins de la categoría millor novel·la


Maderos




Des de la seva brusca sortida de la ‘Garda Siochana’ (La Guardia, la força de la policia d’Irlanda), i veient el mon mitjançant el fons de fum d’una gerra de cervesa, Jack Taylor s’ha quedat encallat a Galway, sense res a esperar.

Trontolla sobre la fina corda que es la seva vida, els seus records surten del mes profund de la seva ànima i no existeix cap perspectiva de futur.

Es inexistent fins que una dona espectacular apareix al bar amb una extranya petició precedida del rumor del talent de Jack per trobar les coses. El mes probable es que no sigui capaç d’aixecar-se del seu tamboret i implicar-se amb el seu radiant nou client, però la sorpresa es quan es contractat.

Jack no te ni idea d’on s’esta ficant...., tota una carrera pels carrers de Galway per trobar a Jack Taylor i tornar a entrar al seu mon

15.11.11

Sé lo que estás pensando

Primera e intrigant novel·la de John Verdon

John Verdon



John Verdon ha treballat a nombroses agències publicitàries, com director creatiu, de Manhattan fins que, en jubilar-se, es va traslladar a viure al nord de l’estat, com el protagonista de la seva novel·la.
Sé lo que estas pensando es la seva primera novel·la.
A revista de letras trobareu una interessant entrevista amb l'autor realitzada per José A. Muñoz


Sé lo que estás pensando



Un home rep una carta que li urgeix a pensar en un número, qualsevol. Quan obre el petit sobre que acompanya el text, seguint les instruccions que apareixen a la pròpia carta, s’adona de que el número allà escrit es exactament aquell que ell havia pensat.
David Gurney, un policia que després de 25 anys de servei s’ha retirat al nord de l’estat de Nova York amb la seva dona, es veurà involucrat al cas quan un conegut, el mateix que ha rebut la carta, li demana ajut per trobar al seu autor amb urgència.
Però, el que en principi semblava poc mes que un xantatge, es converteix en un cas d’assassinat que, a mes a mes, guarda relació amb altres succeïts al passat.
Gurney haurà de resoldre el misteri de com aquest criminal sembla capaç de llegir la ment de les seves víctimes en primer lloc, per poder arribar a establir el patró que li permeti atrapar-ho.

18.10.11

No hay que morir dos veces

Sota aquest curiós tiol, presentat a l'abril de 2009, Francisco González Ledesma rendeix homenatge, pel seu 25 aniversari, al seu entranyable inspector Méndez, incansable visitador de la Barcelona mes fosca i dura.

En aquest llibre es toquen temes que, segons l'autor, l'enerven i preocupen molt, la pederàstia, el terrorisme i l'assetjament sexual a l'entorn laboral, tot un repte pel nostre intrèpid inspector que posarà la seva vida en perill visitant les zones menys contaminades de la ciutat en el seu empeny per desfer el nus que li planteja el seu creador.

Francisco González Ledesma




Fill d’una modista de Poble Sec, va néixer a Barcelona l’any 1927. Diuen que als cinc anys ja explicava històries al pati de l’escola a canvi de berenar. Va marxar, molt jove, a Saragossa a casa d’una tia per estudiar a una escola religiosa, experiència de la que va deixar constància de les relacions cures-alumnes al seu llibre ‘Tiempo de Venganza’.

Torna a Barcelona al 1941 per continuar els estudis, sufragats per la tieta mentre es complís la màxima de que ho hi hagués cap suspens.

Mentre cursa estudis a l’ Institut Balmes ja comença a portar originals a l’editorial Molino, es tracten de guions d’historietes per l’editorial Bruguera i novel·les de l’oest que porta a un ritme d’una setmanal sota el pseudònim de Silver Kane, amb el que obté beneficis per pagar la carrera de dret i experiència.

Al 1948, amb només 21anys, obté el Premi Internacional de Novel·la amb ‘Sombras viejas’ però la censura no li permet publicar-ho per considerar-lo ‘rojo’ i ‘pornógrafo. Aquest ensurt va significar el seu silenci com a novel·lista i es va dedicar primer a l’advocacia i després al periodisme al ‘Correu Catalán’ i, durant 25 anys part d’ells com a redactor en cap, a la Vanguardia.

Les dues professions li van proporcionar un ample coneixement de la societat, els carrers, els polítics i les finances de la ciutat de Barcelona que va aprofitar per les seves futures novel·les.

Mentre ell continuava amb la seva prolífica producció d’historietes, en total va escriure uns 300 títols sota el pseudònim de Silver Kane.

Al temps lliure va escriure ‘Los napoleones’, que també va ser prohibida, ‘Las calles de nuestros padres’ i ‘Expediente Barcelona’ que només van poder ser publicades a la transició política a la democràcia.

Al 1984 va rebre el premi Planeta per ‘Crónica sentimental en rojo’, això i la traducció al francès de l’obra ‘Expediente Barcelona’ li van conferir popularitat i projecció internacional, fins el punt que les seves noves obres apareixen abans publicades al país veí que al nostre.

El comissari ‘Ricardo Méndez’ es el protagonista de les seves novel·les, el seu tarannà entre escèptic i professional segueix els cànons del relat criminal.

No hay que morir dos veces


Una nena que viu aïllada a una casa que rep masses visites, un home que accepta l’encàrrec de tornar a matar, una núvia que dispara al seu promès al mig del casament.
Tenen alguna cosa en comú aquests crims ?
Desprès d’aquest començament que ens treu l’alè totes les peces, proves i pistes ens conduiran pels carrers de Barcelona mitjançant aquesta novel·la apassionant que ens anirà descobrint l’ànima de l’assassí.
Només el comissari Méndez ens pot guiar per la vida i la mort, que conviuen a aquesta trama additiva, i convertir-se en un repte pel lector que descobrirà que la línia que les separa es mes prima del que sembla...

9.10.11

Un país que no llegeix

sota aquest títol es va publicar a El Períodico, el passat 26 de setembre, uns dies després de la seva visita a la nostre població, aquest article del Martí Gironell, molt interessant l'apreciació, no penseu ??

Un país que no llegeix


No estic d'acord amb aquesta frase que hem sentit milers de vegades. I no hi estic d'acord perqué no és veritat. A casa nostra s'ha fet un esforç en els últims anys per dissenyar plans de foments de la lectura. I han funcionat. La resposta ha sigut aclaparadora. La lectura potser sí que és un acte solitari com deia Gustave Flaubert, però al nostre país cada vegada més és un acte que es fa en companyia, compartit.
I bona prova d'això són els clubs de lectura. A Catalunya n'hi ha més de 400 repartits per tot el territori. Es converteixen en un espai de trobada, de conversa i diàleg, de reflexió, de diversió i tot a partir d'un llibre. Es creen nous lectors i s'evita que d'altres deixin de ser-ho. Fins i tot els anima a fer el pas i convertir-se en escriptors, ni que sigui de les seves memòries. Només per aquest exercici ja valen la pena aquestes trobades que es fan en unes biblioteques, autèntics temples de la lectura, que s'han modernitzat i han permès fer la cultura i els llibres més accessibles a tothom.
He tingut la sort d'anar a una bona colla de clubs i els asseguro que se n'aprèn molt de què volen i què busquen els lectors. Però si hi ha una ciutat que pot presumir de ser La Ciutat dels Clubs de Lectura, aquesta és el Prat de Llobregat. Té, aviat és dit, vint clubs de lectura diferents, ¡més de tres-centes persones atrapades per la literatura! N'hi ha per a tots els gustos. De literatura infantil, de novel·la històrica, de novel·la negra, de literatura i gastronomia, de novel·la hispanoamericana, de novel·les en anglès, per a nous parlants en català, per a persones grans, de llibres de creixement personal... n'hi ha per remenar i per triar.Com deia Joseph Conrad, l'autor escriu la meitat del llibre i el lector s'ha d'ocupar de l'altra meitat.
moltes gràcies Martí i moltes gràcies Feli per enviar la noticia...

19.9.11

LA Confidential

per la primera sessió del club hem seleccionat la novel·la ‘LA Confidential’ de James Ellroy

es tracta d’una novel·la relativament recent, va se escrita al 1990, i l’autor reprèn alguns dels seus personatges de la seva obra mestre ‘La dalia negra’, per continuar amb el gènere negre policial de forma magistral, a ‘LA Confidential’ son uns quants crims els que estructuren tot un entramat de corrupció i venjança del departament de policia de Los Angeles i els personatges que ho envolten


dones fatals, policies rudes i violents a l’extrem, suborns, gàngsters i estrelles del cinema son alguns dels components que trobarem a aquesta intricada novel·la sempre sota la màxima de ‘servir i protegir del departament de policia.

sota la direcció de Curtis Hanson i protagonitzada per Russell Crowe, Kevin Spacey, Guy Pearce i Kim Basinger va ser traslladada al cinema a l’any 1997.

us deixo la fitxa tècnica de l’autor i la sinopsi d’aquesta meravellosa obra del gènere negre-policial

James Ellroy

eee

neix a Los Angeles l’any 1948. La seva mare era infermera i tenia problemes amb l’alcohol i el seu pare era contable.

al 1954 es separen els seus pares i ell marxa a viure amb la seva mare al barri d’El Monte, a la mateixa ciutat.

al 1958 la seva mare va ser assassinada i mai no es va capturar al seu assassí.

era un gran lector de novel·les policíaques i a la seva ment s’anaven configurant tot de fantasies narratives que posteriorment va plasmar a les seves obres.

la major part dels seus primers 30 anys la va dedicar a vagabundejar, a l’alcohol, les drogues, petits delictes, molts de caire sexual, i a jugar amb la hipòtesi de la malaltia mental.

desprès d’això i d’un revelador viatge a Kansas, al 1979 es va establir com a caddy a alguns clubs de Golf d’LA, va entrar a alcohòlics anònims i va escriure la novel·la ‘Requiem per Brown’, obra autobiogràfica.

al 1985 va començar a escriure ‘La Dalia negra’ en un intent de combinar l’assassinat de la seva mare, a la que li va dedicar, amb el relat d’un assassinat que havia llegit de joventut i el tenia molt obsessionat.

les quatre novel·les ‘La Dalia negra’, ‘El gran desierto’, ‘LA Confidential’ i ‘Jazz blanco’ son conegudes com LA Quartet i son un fosc reflex obsessiu de la seva ciutat natal.

al 1995 la revista TIME va considerar la seva novel·la ‘American Tabloid’ com novel·la de l’any.

està considerat un dels mes famosos escriptors de novel·la negra contemporània i d’assajos o articles on analitza crims reals. La seva narrativa es pot qualificar de ‘telegràfica’ ja que omet paraules que altres escriptors considerarien necessàries o fonamentals, ell aprofita la força de la llengua anglesa per fer frases curtes, dures i ambigües, dir molt amb poques paraules.

continua l’evolució directe de la novel·la policial de Dashiell Hammet i Raymond Chandler als anys 30, molt dura, a aquest subgènere els nord-americans ho han denominat hard boiled.

els seus relats ens presenten una nord-amèrica autoritària, racista i conservadora, quan no una mica racista que ha determinat el seu sobrenom: ‘Demon dog of american crime fiction’, el gos demoníac de la literatura policíaca dels EEUU

LA Confidential

fff

Los Angeles, anys cinquanta, una època fascinadora: pornografia, corrupció policial i intrigues a la màfia.

Tres policies donant tombs a la corda fluixa:

Ed Exley, assedegat de glòria, capaç de violar qualsevol llei per emular al seu pare, ex-policia i gran magnat, amb un sentit molt estricte de la justícia no te problemes per arruïnar la vida d’altres policies si considera que han fet alguna incorrecció.

Bud White, un busca raons amb conciència obsessionat amb salvar dones

Jack Vincennes, un policia enganxat a les amfetamines ex-lider d’un programa de premsa groga defenestrat i traslladat a narcòtics




15.9.11

nova temporada

ha arribat el setembre i, igual que les criatures tornen a escola, tornem a començar les nostres negres lectures...
hem tingut un calorós estiu de descans que, espero, ens ha permès dedicar una mica de temps a la lectura, una beguda ben fresqueta, roba còmoda, el murmuri de la platja, o de la muntanya, o del volcà o de la selva i un bon llibre, que mes volem desitjar ??

aquest any teníem un incentiu extra, la proposta de llegir alguna de les obres de l’autor Martí Gironell no era feta a l’atzar ni producte d’una obsessió particular, era, a banda de que es tracta d’un molt bo escriptor i de que les seves obres son d’una gran qualitat, molt interessants i amb una petita dosi d’intriga que a nosaltres ja ens ‘mola’, es que tindrem l’honor de poder compartir amb ell la nostra lectura
Martí Gironell hi serà el proper dia 21 de setembre, dimecres, al Cèntric per explicar-nos aquesta seva afició a l’escriptura i respondre les nostres preguntes sobre les seves obres
amb aquest acte donarem la benvinguda a aquesta nova temporada de clubs de lectura
espero a  tothom al Cèntric per començar la nostre nova aventura entre crims, policies, gangsters i bestiari dels baixos fons
en sortir de l’acte, recordeu agafar el vostre exemplar de ‘LA Confidential’ de James Ellroy, del tauler de préstecs de la biblioteca, serà el primer llibre que comentarem a la nova temporada i, ja em podeu creure, tot un clàssic de novel·la negra pesi a ser molt jove...
benvingut tothom